Tweedaagse herfstschool met Rineke 11 & 12 oktober 2025

€499,00
Er zijn nog plekken beschikbaar
Product informatie
Beschrijving

Tweedaagse herfstschool met Rineke | Leg de bodems onder je breinvitaliteit en je weerstand

Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel.

Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. Elke keer maken we van daaruit een uitstapje naar een ander onderwerp. In de herfstschool zijn dat bijvoorbeeld onze neurotransmitters en onze weerstand, beide intens en onlosmakelijk verbonden met beide bodems.

Hopelijk trek je daarna voor eens en altijd de conclusie: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En daar kunnen we met elke euro die we aan voedsel uitgeven en bij elke hap die we in onze mond steken een positieve stap in zetten.

"Niet wat je eet, maar wat je verteert komt je ten goede"

Duizenden jaren leerden artsen: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Deze twee dagen richten we ons volledig op voeding voor de aanmaak van neurotransmitters en voeding voor een optimale weerstand. Gebaseerd op no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel.

Een eeuwenoude quote maar zo waar! We eten primair om energie, vitaliteit en veerkracht te krijgen en te overleven. De kwaliteit van ons eten is primair afhankelijk van de bodem en de omgeving waar ons voedsel vandaan komt. “We zijn niet alleen wat we eten” maar ook “wat ons eten heeft gegeten.” Daarna zijn we wat betreft de kwaliteit van ons voedsel afhankelijk van de bewerking en bereidingstechnieken en vervolgens van onze darmen en spijsvertering. Hier worden de voedingsstoffen geschikt gemaakt voor ons lichaam en ons brein. Ons brein (maar ook een geactiveerd immuunsysteem) zijn de absolute ’grootverbruikers’ van energie.

  • Om optimaal energie aan te maken is het van groot belang dat:
    het voedsel wat we eten optimaal is, wat betreft herkomst, bereiding, kwaliteit en kwantiteit,
  • onze spijsvertering het kan verteren, maar ook dat het überhaupt verteerbaar is,
  • en ons microbioom er o.a. neurotransmitters en immuun ondersteunende stoffen uit aan kan maken om alle processen in goede banen te leiden.

Deze twee dagen richten we ons volledig op de grote invloed van neurotransmitters op bijvoorbeeld onze stemming, levenslust, stressbestendigheid, motivatie, eetlust/eetgedrag/voedselvoorkeuren, concentratie, geheugen, motoriek, flexibiliteit, sociaal gedrag, creativiteit tot aan onze slaapkwaliteit toe.

Tweedaagse trainingen

Ik ga ik, om te beginnen, doen in de vorm van 5 “tweedaagse schooldagen": een zomer-, herfst-, winter-, lente en vierjaargetijdenschool

Ik geloof er sterk in dat we met mes en vork dé weg in kunnen slaan naar een gezonde en vitale aarde. En daarmee ook direct de weg naar gezonde mensen, een vitaler brein en welzijn.

Dat is dan ook de reden dat ik mijn kennis en ervaring de komende jaren ga overdragen aan en delen met alle professionals die met voeding werken en ook geloven in de heilzame weg via mes en vork. Graag deel ik (vooral mijn praktische) kennis en ervaring die ik in de afgelopen ruim 20 jaar heb opgedaan, zowel in mijn opleidingen als in mijn praktijk als voedingsdeskundige, mijn werk als auteur en als biodiversiteitsboerin-in-spé.

Voor wie?

Het is mijn grote droom dat meer en meer food-professionals deze basiskennis opdoen en weer doorgeven aan anderen. Als geen ander kunnen zorgprofessionals, onderwijsprofessionals en koks/cateraars het voortouw nemen in de hoopvolle weg naar regeneratie van onze bodems en ons voedsel. (zie ook ons outdoor seminar ‘De boer, de kok en de arts’ op 14 september 2024.

Voor adviseurs

Of je nu (fysio-, psycho-of natuurgeneeskundig) therapeut, verpleegkundige, kraamverzorgende, chiropractor, psycholoog, adviseur in een natuurwinkel/supplementenbranche, dokters- of apothekersassistent of arts bent (of in opleiding bent);

Voor koks, cateraars of leraren

Koks, cateraars, instellingen of leraren die meer willen weten over de gezondheidseffecten van wat zij mensen voorschotelen (of dat nu letterlijk eten is of het verhaal erachter) zijn ook meer dan welkom op deze dagen.

Wat ga je leren?

Tijdens deze dagen leer en ervaar je welke voeding en kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde(re) darm, spijsvertering, brein en immuunsysteem. De kwaliteit, herkomst, diversiteit, kwantiteit en bereiding komen uitgebreid aan bod. De volgende thema’s worden behandeld, met uitgebreide uitleg en natuurlijk praktische tips hoe je een en ander in de praktijk kunt toepassen:

Het land op met Rineke en Jan (ochtend dag 1)

Thema: De analogie tussen wat er in de bodem gebeurt, in onze darmen en vervolgens in ons brein.
Eten uit een uitgeputte bodem leidt tot uitgeputte mensen. Een gezonde bodem met een grote diversiteit aan gewassen daarentegen geeft veerkrachtige planten en daardoor ook veerkrachtige mensen. Jan en Rineke vertellen je alles over hun project waar ‘niet praten maar doen’, biodiversiteit en voedingswaarde per hectare de rode draad vormen.

Paddenstoelen plukken met Tim en Leah (middag dag 1)

Thema: Wilde brein- en immuun ondersteuners
De natuur kent ongelooflijk veel voedingsstoffen die een helpende hand kunnen bieden. Juist omdat ze op eigen kracht moeten zien te overleven, bevatten ze ongelooflijk krachtige voedingsstoffen. Je gaat op pad met Tim en Leah van In het wilde weg, twee zeer ervaren wildplukkers die je de ins- en outs van veilig, gezond wild- en paddenstoelen plukken leren.
Zowel paddenstoelen als wilde planten kunnen een grote positieve invloed uitoefenen op onze weerstand en breinvitaliteit. Na afloop gaan we samen een wildplukbuffet bereiden en opeten.

Ontbijten met Rineke (ochtend dag 2)

  • Thema: Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?
    Ontbijtbuffet met Rineke en uitleg aan welke voorwaarden een ontbijt moet voldoen om:
    de vitaliteit van je darmen, je brein en je weerstand optimaal te ondersteunen.
  • je in tijden van chronische stress optimaal door de dag te loodsen
  • in herfst en winter je optimaal energie te geven, vergeleken met andere seizoenen.

Lezing met Rineke (ochtend dag 2)

Thema: Breinziekten, stress en het darmmicrobioom
Na het ontbijt gaan we verder met het onderwerp: “Ziekte zetelt in de darm”. Uit recent wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk dat deze eeuwenoude uitspraak meer dan waar blijkt te zijn. Nagenoeg al onze chronische ziektebeelden hebben hun oorsprong in de darm waar op basis van onze voedselkeuzes darmdysbiose kan ontstaan. Met grote gevolgen voor onze (stress)hormonen en ons brein. Omdat ziekten en klachten van ons brein de snelst groeiende ziektebeelden zijn zullen we de vele

Wandeling over het land en door de tuin met Rineke (middag dag 2)

Thema: De natuur biedt hulp
Wandeling over het land en door de tuin waar we heel wat van gewassen, planten, kruiden en bomen gaan ontmoeten die een bijdrage kunnen leveren aan een gezond(e)spijsvertering/ microbioom, stressremming, onze weerstand en de aanmaak van neurotransmitters.

Lezing met Rineke (middag dag 2)

Thema: Hoe bereid je gezond eten voor een gezonde darm en spijsvertering? De manier waarop we eten maken en verwerken is van groot belang voor een gezonde spijsvertering. Ruime aandacht zullen we -naast voedsel voor een gezond darmmicrobioom- dan ook besteden aan de maag, lever, gal en alvleesklier. Optimale ondersteuning met voeding (en de juiste voedselbereiding) van deze spijsverteringsorganen is van vitaal belang voor de aanmaak van neurotransmitters.

Let op: deze dagen zijn misschien anders dan je verwacht van een training

  • Het is geen training in een ‘klaslokaal’, maar een mengeling van wandelexcursies, wildplukken, theorie, kook-, bewaar- en bereidingstips. Ons ‘klaslokaal’ is -zolang het weer het toelaat- buiten, op het land en in de tuin.

  • Het is een mengeling van wetenschappelijke kennis en kennis die in duizenden jaren is opgedaan. En uiteraard deel ik al mijn ervaring en kennis die ik zelf heeft opgedaan in de afgelopen ruim 20 jaar (op het gebied van natuurgeneeskunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, Gemmotherapie, darmtherapie, Bachbloesems, fytotherapie, iriscopie en supplementenontwikkeling).

  • Het is geen ‘school’ waar we op detailniveau veel leren. Het accent ligt op het (weer) zien van verbanden tussen oorzaken en gevolgen. Want alles is met alles verbonden. We zijn immers allemaal onderworpen aan dezelfde natuurwetten en ritmes. Des te ingewikkelder de (gezondheids)problemen, hoe belangrijker het is om eenvoudige oplossingen aan te dragen.

  • Je krijgt vooral praktische handvatten om met de opgedane kennis aan de slag te gaan in de keuken.

Een ‘buitengewone’ locatie

We zijn deze dagen zoveel mogelijk buiten op het biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land van Jan en Rineke. Uiteraard zitten we binnen als de weersomstandigheden niet geschikt zijn. Klik hier voor meer informatie over Heerlijk Wersterwolds Land

Het eten tijdens deze training

Alle gerechten die je tijdens deze dagen krijgt aangeboden zijn met zorg voor jouw gezondheid, die van dieren, planten en het milieu samengesteld.

De gerechten worden volgens de 'slow' methode gemaakt: er is tijd genomen om alles te verzamelen, van het land of uit de tuin en opgescharreld bij duurzame bedrijven in de buurt, om er vervolgens heerlijke gerechten mee te bereiden. In de gerechten zitten allerlei kruiden uit de tuin van (H)eerlijk Westerwolds Land. Kruiden die onze darmen, spijsvertering, weerstand en ons brein volop kunnen ondersteunen.

Praktische informatie

Tijdstip: 11 & 12 oktober 2025.

Locatie: op Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen.

Kosten: € 499,00 per persoon (incl. BTW), inclusief tussendoortjes, hapjes, 2x lunch, 1x uitgebreid zaterdagmiddag tapas buffet (dineren is daarna vast overbodig), 1x ontbijt en voor 25 euro aan fruit, groente, kruiden, granen, bonen, thee etc. van het land die je meeneemt naar huis. (Alle voeding is biologisch/onbespoten & homemade) En uiteraard krijg je een uitgebreide (digitale) hand-out van deze 2 dagen. Zie onderaan de kortingen als je meedoet aan alle 5 trainingen van 2 dagen.

Bijzonderheden: Alleen voor gezondheidsadviseurs (zowel regulier als complementair), leraren en professionals die in de voedselbereiding werkzaam zijn. Voor deze dagen is GEEN accreditatie aangevraagd.

Aantal personen: maximaal 12. Bij minder dan 10 deelnemers moeten wij de training helaas annuleren.

Annulering: kan kosteloos tot 14 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijgt u uiteraard z.s.m. uw geld terug.

Speciale dieetwensen? Goed om te weten dat wij koken met dat wat het land biedt en zeer divers. Maar zeker niet specifiek glutenvrij, veganistisch, ketogeen of zonder dierlijke eiwitten. Mocht je vanwege allergieën bepaalde voedingsmiddelen niet mogen eten dan horen wij dat graag, uiterlijk 14 dagen vantevoren. Ons voedsel wordt bereid in een keuken waar gelijktijdig ook gluten verwerkt worden. Daarom vragen we mensen met coeliakie om hun eigen eten mee te nemen.

Slecht weer? We houden de groepen opzettelijk klein zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe zijn we dus een deel van de dag buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.

Winterschool, lenteschool, zomerschool en Vierjaargetijdenschool

Tijdens de twee dagen herfstsschool kunnen lang niet alle belangrijke thema’s de revue laten passeren. Ik wil nog graag heel veel meer delen. Daarom gaan we, nog steeds met als thema darmgezondheid, nog vier tweedaagse trainingen extra plannen. Deze zullen plaatsvinden in 2025.

1. Winterschool met Rineke Dijkinga (15 & 16 februari 2025)

Onze bodems, natuurritmes en seizoenen beïnvloeden onze hormoonhuishouding
Gasttraining: Heerlijk en gezond eten met fermenteren met Rani Goederee. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

2. Lenteschool met Rineke Dijkinga (24 & 25 mei 2025)

Maak een vitale start voor je hormoonbalans/ elke dag optimaal ontgiften, hoe doe je dat?
Gasttraining: Thee, tincturen en kruidenbitters maken onder leiding van een herboriste.

3. Zomerschool (26 & 27 juli 2025)

Leg de bodems onder je gezondheid. Eten uit een uitgeputte bodem geeft uitgeputte mensen: “we zijn niet alleen wat we eten maar ook wat ons eten heeft gegeten.”
Gasttraining: wildplukmiddag: antioxidanten, krachtpatsers uit de natuur met Tim en Leah (In het wilde Weg) Je kunt je hier opgeven.

4. Vierjaargetijdenschool met Rineke Dijkinga en Winnie Sixma (21 en 22 juni 2025)

Het hele jaar rond, bij elke hap ontstekingsremmend, voedzaam, vitaal, volwaardig en kleurrijk eten. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. En elke dag gebruik maken van de kruidenkracht van de natuur. Maak je eigen EHBO-middelen, ontdek de kracht van hydrolaten, van etherische oliën, van goed samengestelde kruidenthee, van Gemmo’s, van microgroenten, kruidenbitters etc. Rineke en Winnie presenteren deze dagen gezamenlijk. En natuurlijk staan we stil bij de zonnewende en gaan we die vieren.

Wil je ze alle vijf volgen?

Dan krijg je voor een verkoopwaarde van € 150,00 boeken (van Rineke, naar keuze) gratis. Ook doe je dan de 5de keer gratis mee.

De data en meer informatie over de andere tweedaagse trainingen volgen op korte termijn.
Alle tweedaagse trainingen zijn overigens ook los te volgen.

Overnachten? 

Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Klik hier voor een overzicht.

Artikelnummer: 11121025

Gewicht: 2

Colli: 1

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Wachtwoord vergeten?
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Schrijf je eigen review
Tweedaagse herfstschool met Rineke 11 & 12 oktober 2025
Tweedaagse herfstschool met Rineke 11 & 12 oktober 2025

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review

Taal & Valuta
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »