Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel.
Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. En de natuurwetten die gelden voor zowel de natuur als de fysiologische werking van ons lichaam, brein. In de lenteschool gaat het vooral om het optimaal ontgiften van ons lichaam. Wat kunnen we doen om deze optimaal te ondersteunen met voeding en leefstijl? De lente was van oudsher de tijd van de grote schoonmaak van ons huis. De hoogste tijd om ons lichaam te zien als ‘ons huis’ waar we goed voor moeten zorgen.
Hopelijk trek je daarna voor eens en altijd de conclusie: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En natuurwetten (weer) leren respecteren.
Wat ga je doen en leren?
Tijdens deze dagen leer en ervaar je welke voeding en kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde(re) darm, spijsvertering, brein, hormoonsysteem in relatie tot ontgifting.
De volgende thema’s worden behandeld, met uitgebreide uitleg en natuurlijk praktische tips hoe je een en ander in de praktijk kunt toepassen.
Het land op met Rineke (ochtend dag 1)
Thema: De analogie tussen wat er in de bodem & onze darmen plaatsvindt in relatie tot onze ontgifting (detoxificatie) Een verlaagde detoxificatie lijkt een relatie te hebben met heel wat chronische ziekten.
De bodem is de eerste barrière die toxische en lichaamsvreemde stoffen moet elimineren/onschadelijk moet maken zodat ze niet worden opgenomen in ons voedsel. Om die functies te kunnen vervullen moet de bodem gezond zijn. Helaas is het gros van ons voedsel niet afkomstig uit een gezonde bodem. Dat heeft consequenties voor onze gezondheid, vitaliteit en zeker ons hormoonsysteem. Er zijn heel wat gewassen en (on)kruiden, zeker in het voorjaar, die een bijdrage kunnen leveren aan een optimale ontgifting. We gaan ze ontmoeten.
Jan en Rineke vertellen je alles over hun project waar ‘niet praten maar doen’, biodiversiteit en voedingswaarde per hectare de rode draad vormen.
Lezing met Rineke (middag dag 1)
Thema: Mineralen, sporenelementen en onze detoxificatie
Het is een understatement om te zeggen dat ons voedsel, ons water, onze bodems en de lucht die we inademen er niet schoner op worden. We krijgen met steeds meer stoffen te maken die ook wel ‘persistente for-ever-chemicals’ genoemd worden. In dit weekend hoor je vooral wat we zelf kunnen doen om ons ertegen te wapenen. Dat zijn o.a.
Wandeling over het land en door de tuin met Rineke (2-de helft middag dag 1)
Thema: De natuur biedt hulp
Wandeling over het land en door de tuin waar we heel wat van gewassen, planten, kruiden en bomen gaan ontmoeten die stoffen bevatten die een bijdrage kunnen leveren aan onze dagelijkse detoxificatie. Of het nu om endogene of exogene toxines gaat. Verbaas je over de hoeveelheid planten/kruiden die onze darmen, lever, nieren, longen en lymfe ondersteunen in de detoxificatie.
Ontbijten met Rineke (ochtend dag 2)
Thema: Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?
Ontbijtbuffet met Rineke en uitleg over:
Lezing met Rineke (ochtend dag 2)
Thema: Herken de signalen van een verstoorde detoxificatie.
Ruim 2,5 duizend jaar geleden wees Hippocrates, ‘vader’ van de geneeskunst, ons al op het belang van ‘reiniging van onze lichaamsvochten’: hieronder verstond hij het bloed, de lymfe, de gal, het darmvocht en alle kliersappen, zoals maagsap, speeksel en pancreassap. Hippocrates leerde toen al dat er vele ziekten, met veel verschillende symptomen zijn, maar dat ze allemaal één ding gelijk hebben: een slechte toestand van de lichaamsvochten. De oude geneesheren waren van mening dat nieren, bloed, urine, longen, lymfe en darmen de uitscheiding van afvalstoffen in goede banen moeten leiden. Hoe doen we dat in onze moderne tijd waarin onze uitscheidingsorganen danig op de proef worden gesteld?
Thee, tincturen en kruidenbitters maken met Winnie Sixma (middag dag 2)
Wie kan je beter leren om hier de basisbeginselen van te leren dan Winnie Sixma.
Winnie is meesterherborist/fytotherapeut en is gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden en eetbare wilde planten, Zij is docent bij o.a. de 3-jarige Herboristenopleiding De Sprenk en geeft regelmatig kruidencursussen en workshops. Ook is zij IVN Natuurgids.
Samen met Winnie ga je op reis in de wereld van de geneeskrachtige kruiden:
Deze middag zul je je verwonderen over de bijzondere wereld van de kruiden die je lichaam kunnen ondersteunen bij het ontgiften en ga je er ook direct mee aan de slag!
Let op: deze dagen zijn misschien anders dan je verwacht van een training:
Het is geen training in een ‘klaslokaal’, maar een mengeling van wandelen, wildplukken, theorie, kook-, bewaar- en bereidingstips. Ons ‘klaslokaal’ is buiten, op het land en in de tuin.
Het is een mengeling van wetenschappelijke kennis en kennis die in duizenden jaren is opgedaan. En uiteraard deel ik al mijn ervaring en kennis die ik zelf heeft opgedaan in de afgelopen ruim 20 jaar (op het gebied van natuurgeneeskunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, Gemmotherapie, darmtherapie, Bachbloesems, fytotherapie, iriscopie en supplementenontwikkeling).
Het is geen ‘school’ waar we op detailniveau veel leren. Het accent ligt op het (weer) zien van verbanden tussen oorzaken en gevolgen. Want alles is met alles verbonden. We zijn immers allemaal onderworpen aan dezelfde natuurwetten en ritmes.
Praktische informatie
Tijdstip: 24 & 25 mei 2025
Locatie:
op Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen.
Kosten:
€ 499,00 per persoon (incl. BTW), inclusief tussendoortjes, hapjes, 2x lunch, 1x ontbijt en voor 30 euro aan tincturen, thee en groenten die je meeneemt naar huis. (Alle voeding is biologisch/onbespoten & homemade) En uiteraard krijg je een uitgebreide (digitale) hand-out van deze 2 dagen. Zie onderaan de kortingen als je meedoet aan alle 5 trainingen van 2 dagen. Je deelname is pas gegarandeerd na betaling.
Bijzonderheden:
Alleen voor gezondheidsadviseurs (zowel regulier als complementair), leraren, professionals die in de voedselbereiding of advisering werkzaam zijn. Voor deze dagen is GEEN accreditatie aangevraagd.
Aantal personen:
maximaal 12. Bij minder dan 10 deelnemers moeten wij de training helaas annuleren.
Annulering:
kan kosteloos tot 10 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijgt u uiteraard z.s.m. uw geld terug.
Speciale dieetwensen?
Goed om te weten dat wij koken met dat wat het land biedt en zeer divers. Maar zeker niet specifiek glutenvrij, veganistisch, ketogeen of zonder dierlijke eiwitten. Mocht je vanwege allergieën bepaalde voedingsmiddelen niet mogen eten dan horen wij dat graag, uiterlijk 14 dagen van tevoren. Ons voedsel wordt bereid in een keuken waar gelijktijdig ook gluten verwerkt worden. Daarom vragen we mensen met coeliakie om hun eigen eten mee te nemen.
Slecht weer?
We houden de groepen opzettelijk klein zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe zijn we dus een deel van de dag buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.
Overnachten?
Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Klik hier voor een overzicht.
Tijdens deze twee dagen kunnen lang niet alle belangrijke thema’s de revue passeren. Ik wil nog graag heel veel meer delen. Daarom gaan we, nog steeds met als thema darmgezondheid, nog vier tweedaagse trainingen extra plannen. Ook deze zullen allen plaatsvinden in 2025.
Zomerschool (26 & 27 juli 2025)
Leg de bodems onder je gezondheid. Eten uit een uitgeputte bodem geeft uitgeputte mensen: “we zijn niet alleen wat we eten maar ook wat ons eten heeft gegeten.”
Gasttraining: wildplukmiddag: antioxidanten, krachtpatsers uit de natuur met Tim en Leah (In het wilde Weg)
Herfstschool met Rineke (11 en 12 oktober 2025)
We leggen de bodems onder je neurotransmitters (feelgood stoffen) en weerstand in de herfst.
Gasttraining: paddenstoelen herkennen/plukken/eten en weten over hun geneeskrachtige werking. Met Tim en Leah van In Het Wilde Weg
Winterschool met Rineke (15 & 16 februari 2025)
Onze bodems, natuurritmes en seizoenen beïnvloeden onze hormoonhuishouding
Gasttraining: Heerlijk en gezond eten met fermenteren met Rani Goederee. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.
Vierjaargetijdenschool met Rineke Dijkinga en Winnie Sixma (21 en 22 juni 2025)
Het hele jaar rond, bij elke hap ontstekingsremmend, voedzaam, vitaal, volwaardig en kleurrijk eten. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. En elke dag gebruik maken van de kruidenkracht van de natuur. Maak je eigen EHBO-middelen, ontdek de kracht van hydrolaten, van etherische oliën, van goed samengestelde kruidenthee, van Gemmo’s, van microgroenten, kruidenbitters etc. Rineke en Winnie presenteren deze dagen gezamenlijk. En natuurlijk staan we stil bij de zonnewende en gaan we die vieren.
Artikelnummer: 24052025
Gewicht: 2
Colli: 1