Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel. Duizenden jaren leerden artsen: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
We eten primair om energie te krijgen en te overleven. In je darmen worden energie en voedingsstoffen beschikbaar gemaakt voor je lichaam. Een ingenieus en verfijnd proces dat 24 uur per dag plaatsvindt, alsof het vanzelf gaat. Een belangrijke voorwaarde voor het optimaal functioneren van dit proces, is dat het voedsel wat je eet van goede kwaliteit en kwantiteit is. En je spijsvertering het kan verteren.
“Niet wat je eet, maar wat je verteert komt je ten goede.”
Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander negen keer per dag eet en drinkt (in totaal ongeveer drie kilo), dan zijn dat 3.285 eet-/drinkmomenten per jaar. En 1.095 kilo’s aan eten en drinken. Bij een gemiddelde leeftijd van 80 jaar snap je wel hoeveel dat is!
En vooral bij die kwaliteit van ons voedsel zit het probleem. Zo’n 80% van ons voedsel voldoet niet aan het predicaat gezonde voeding.
Schokkende constatering, niet? Ik wil – en ga – daar wat aan doen.
Ik geloof er heilig in dat we met mes en vork dé weg in kunnen slaan naar een gezonde en vitale aarde. En daarmee ook direct de weg naar gezonde mensen en hun welzijn.
Wat zou het mooi zijn als veel meer mensen die professioneel met voeding en leefstijl bezig zijn veel meer zouden weten over hoe we onze gezondheid en welzijn prioriteit #1 kunnen geven. Over het belang van onze bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen.
Kennis hierover is van levensbelang, en het is mijn grote droom dat meer en meer professionals deze kennis opdoen en weer doorgeven aan anderen. Als geen ander kunnen zorgprofessionals en koks/cateraars het voortouw nemen in de hoopvolle weg naar regeneratie. (zie ook ons outdoor seminar ‘De boer, de kok en de arts’ op 14 september 2024.
Dat is dan ook de reden dat ik mijn kennis en ervaring de komende tijd ga overdragen aan en delen met wie het maar wil horen en meemaken. Kennis en ervaring die ik in de afgelopen ruim 20 jaar heb opgedaan, zowel in mijn opleidingen als in mijn praktijk als voedingsdeskundige, mijn werk als auteur en als biodiversiteitsboerin-in-spe.
Dat ga ik, om te beginnen, doen in de vorm van een tweedaagse zomerschool. Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. En zul je hopelijk voor eens en altijd de conclusie trekken: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En daar kunnen we met elke euro die we aan voedsel uitgeven en bij elke hap die we in onze mond steken een positieve stap in zetten.
Of je nu (fysio-, psycho-of natuurgeneeskundig) therapeut, verpleegkundige, kraamverzorgende, chiropractor, psycholoog, leefstijlcoach, adviseur in een natuurwinkel/supplementenbranche, dokters- of apothekersassistent of arts bent (of in opleiding bent); als je werkzaam bent/wordt in de de reguliere of complementaire zorg, dan weet je als geen ander dat gezondheid en ziekte onlosmakelijk verbonden zijn met de darmen en spijsvertering.
"Ziekte zetelt in de darm" is een gevleugelde uitspraak van de oude geneesheren. Daarom meenden zij dat je bij ALLE ziektebeelden de darmen en spijsvertering erbij moest betrekken. Nu, eeuwen later, wordt die stelling weer helemaal omarmd, als je kijkt naar de grote aandacht vanuit de wetenschap: "voeding kan de werking van medicijnen evenaren".
Koks, cateraars, instellingen of leraren die meer willen weten over de gezondheidseffecten van wat zij mensen voorschotelen (of dat nu letterlijk eten is of het verhaal erachter) zijn ook meer dan welkom op deze dagen.
Tijdens deze dagen leer en ervaar je welke voeding en kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde(re) darm en spijsvertering. De volgende thema’s worden behandeld, met uitgebreide uitleg en natuurlijk praktische tips hoe je een en ander in de praktijk kunt toepassen.
“Des te ingewikkelder de (gezondheids)problemen,
des te belangrijker het is om eenvoudige oplossingen aan te dragen”
We zijn deze dagen buiten op het biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land van Jan en Rineke. Klik hier voor meer informatie.
- inclusief tussendoortjes, hapjes, 2x lunch, 1x uitgebreid zaterdagmiddag tapas buffet (dineren is daarna vast overbodig), 1x ontbijt
- voor 25 euro aan fruit, groente, kruiden van het land die je meeneemt naar huis. (Alle voeding is biologisch/onbespoten & homemade)
- En uiteraard krijg je een uitgebreide (digitale) hand-oout van deze 2 dagen.
- Het boek "Wat je niet doodt, maakt je sterker" van prof. dr. Frits Muskiet en Rineke Wisman. Zie mijn recensie hierover.
- Zie onderaan de kortingen als je meedoet aan alle 5 trainingen van 2 dagen.
Bijzonderheden: Alleen voor gezondheidsadviseurs (zowel regulier als complementair), leraren en professionals die in de voedselbereiding werkzaam zijn. Voor deze dagen is GEEN accreditatie aangevraagd.
Tijdens deze twee dagen zomerschool kunnen lang niet alle belangrijke thema’s de revue passeren. Ik wil nog graag heel veel meer delen. Daarom gaan we, nog steeds met als thema darmgezondheid, nog vier tweedaagse trainingen extra plannen.
Herfstschool met Rineke Dijkinga (11 en 12 oktober 2025)
We leggen de bodems onder feelgood neurotransmitters in de herfst
Gasttraining: Heerlijk en gezond eten met fermenteren
Onze bodems, natuurritmes en seizoenen beïnvloeden onze hormoonhuishouding
Gasttraining: Microgroenten telen in je vensterbank
Maak een vitale start voor je hormoonbalans
Gasttraining: Thee, tincturen en kruidenbitters maken onder leiding van herboriste Winnie Sixma)
Het hele jaar rond, bij elke hap ontstekingsremmend, voedzaam, vitaal, volwaardig en kleurrijk eten. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. En elke dag gebruik maken van de kruidenkracht van de natuur. Maak je eigen EHBO-middelen, ontdek de kracht van hydrolaten, van etherische oliën, van goed samengestelde kruidenthee, van Gemmo’s, van microgroenten, kruidenbitters etc. Rineke en Winnie presenteren deze dagen gezamenlijk. En natuurlijk staan we stil bij de zonnewende en gaan we die vieren.
Dan krijg je voor een verkoopwaarde van € 150,00 boeken (van Rineke, naar keuze) gratis. Ook doe je de 5-de keer gratis mee.
De data en meer informatie over de andere tweedaagse trainingen volgen op korte termijn. Deze tweedaagse trainingen zijn ook los te volgen.
Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Klik hier voor een overzicht.
Artikelnummer: 26270725
Gewicht: 2
Colli: 1